Yleinen

Arvojen mukainen elämä on avain onneen.

Ratkaisukeskeisessä elämäntaitovalmennuksessa ja muutosvalmennuksessa lähdemme usein liikkeelle esimerkiksi arvojamme pohtien. Tässä artikkelissa avaan sinulle sitä, että miksi se on minusta tärkeää, hyödyllistä ja auttaa todella paljon siinä, että voit elää onnellista ja itsesi näköistä elämää. Kerron sinulle myös, kuinka arvojen pohtiminen auttaa sinua muutoksissa, joita monelle nousee mieleen varsinkin näin uuden vuoden kynnyksellä. Tiedätkö sinä, kuinka arvojen mukainen elämä vaikuttaa mieleesi, mielialaasi, , valintoihisi, hyvinvointiisi, stressitasoosi ja onnellisuuden kokemiseen elämässäsi.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että stressin, epämääräisen ahdistuksen tai tyytymättömyyden takana voisikin olla se, että et jostain syytä tee arvojesi mukaisia valintoja. Joko et ole niitä tunnistanut tai jostain muusta syystä joudut tekemään valintoja, jotka eivät ole täysin arvojesi mukaisia, esimerkiksi työssä tai parisuhteessa. Toki elämään kuuluu kompromissit ja välillä arvojenkin vastaiset asiat, mutta jos ne on jatkuvia ja täysin vastaan omia arvojasi, niin eipä ihme, että sinua vaivaa tuo epämääräinen ahdistava olo.

Mitkä arvot ovat sinulle tärkeimmät?

Mietitäänpä asiaa ensin nopeasti. Sulje kohta silmäsi ja hengitä pari kertaa rauhallisesti ja syvään. Sinulla on sen jälkeen 10 sekuntia aikaa kertoa minulle sinun kaksi tärkeintä arvoa elämässäsi.

Mitkä ne ovat, jos joudut näin nopeasti, ilman suurempaa tarkastelua ja pohdintaa sanomaan ne ääneen? Toteutuvatko ne tällä hetkellä elämässäsi? Kuinka hyvin koet niiden toteutuvan? Mistä tiedät eläväsi näiden arvojen mukaan? Millaisissa valinnoissa nämä arvot näkyvät elämässäsi parhaiten? Jos arvot eivät mielestäsi toteudu, niin mikä olisi ensimmäinen muutos kohti arvojesi mukaista elämää?

Toki arvoja kannattaa pohtia hieman pidempään ja tarkemmin, mutta olen työssäni ja omalla kohdallani huomannut, että jos ihminen on yhtään tutustunut siihen asiaan, että elämässä on tiettyjä arvoja, niin hän pystyy hyvinkin nopeasti nimeämään näistä kaksi. Tämä auttaa myös tilanteessa, jossa ihminen jahkailee valintojen kanssa tai, kun hänen kertomastaan tarinasta tulee selkeästi se mielikuva, että henkilö kyllä tietää, mitkä arvot ovat hänelle tärkeitä, mutta hänen toimintansa ei selkeästi tue näitä arvoja.


Toimitko sinä arvojesi mukaan?

Kerron sinulle helpon ja hyvin arkisen esimerkin omasta elämästäni. Voin sydämestäni sanoa perheen olevan arvoissani todella korkealla. Olen neljän lapsen äiti ja yhden mummi. Tällä hetkellä esikoiseni on 26-vuotias ja nuorimmainen täyttää parin viikon päästä yhdeksän vuotta. Jokunen viikko sitten pohdin tarkemmin omia arvojani ja sitä, että kuinka ne oikeasti asettuvat elämäni erilaisiin tilanteisiin ja näkyvätköhän ne myös selkeästi ympärilläni olevilla läheisille eli näille tärkeille perheenjäsenille.

Esimerkki minun arjestani.

Mietin omia arvojani ja sitä, kuinka ne näyttäytyvät arjessani. Huomasin seuraavanlaisen käytöksen toistuvan. Selaan jotain kännykällä, joka ei edes ole työhöni liittyvää ja ei tapahdu edes työaikana, mutta se on minusta kiinnostavaa. Tai kuuntelen äänikirjaa tai mielenkiintoista podcastia. Nuorimmaisella lapsellani on minulle asiaa. Hän tulee koputtelemaan olkapäähän ja haluaa kertoa minulle jotain. Hän, joka on arvomaailmassani todella korkealla ja esimerkiksi tieto, jota luen tai kuuntelen, selkeästi alempana. Mitä minä sitten teenkään. Harmistun selkeästi tästä häiriöstä ja näytän sen jopa tälle pojalle. Ikävällä äänen sävyllä sanon, että ”sano nyt nopeasti, kun äidillä on tässä jotain tärkeää kesken” Pahimmassa tapauksessa en edes keskity kuuntelemaan tuota lasta, vaan jatkan yhä lukemista. Lapsi harmistuu, minä harmistun ja lopulta koen vain huonoa oloa ja huonoa omatuntoa käytöksestäni.

Pikkujuttu ja varmasti arkipäiväistä monelle. En tarkoita, että tästä tarvitsisi nyt kokea sitä huonoa omatuntoa, mutta voi pysähtyä miettimään myös näin pieneltä tuntuvan asian ääreen. Minä pysähdyin ja lähdin miettimään toimintaani. Jos kerran perhe on arvoissani ykköspaikoilla, niin miksi toimintani ei tue sitä. Välittyykö tästä lapselleni selkeästi se, että hän on tärkeä, vai näkeekö hän äidin, joka toimii ristiriitaisesti puheittensa kanssa. Miksi minulle ei tule voittajafiilis siitä, kun lapsi sanookin ”että hänen asiansa ei oikeastaan ollut tärkeä” (koska huomasi minun reaktion) ja lähtee pois, jotta voin uppoutua kännykän ihmeelliseen maailmaan, vaan koen tilanteesta myös itse ahdistusta ja huonoa oloa. Voisiko se johtua siitä, että toimin tätä tärkeää arvoani vastaan.

Voisinko muuttaa tapaani toimia enemmän arvojani tukevaksi?

Lähdin avoimesti havainnoimaan näitä tilanteita. Testasin toista tapaa toimia ja olen koettanut ottaa sen käyttöön mahdollisimman usein. Kerron jo etukäteen lapselle, että teen nyt töitä ja hän voi toki tarvittaessa tulla silloinkin keskeyttämään minut. Jos hän tulee, niin keskeytän muun tekemisen ja kuuntelen häntä oikeasti. Yleensä saan toki tehdä työni rauhassa.

Tilanteessa jossa en tee mitään ”niin tärkeää”, olen pyrkinyt nyt siihen, että tietoisesti muistutan itselleni, että perhe on minulle tärkeä arvo ja asia. Haluan heidän myös tietävän sen. Jos lapsi tulee koputtamaan olkapäähän, niin teen tietoisesti valinnan kuunnella häntä rauhassa. Jos tilanne ensin harmittaa minua, niin annan tuon harmituksen tunteen tulla ja mennä. Hengitän syvään ja laitan puhelimen kädestä pois tai kuulokkeet pois korvilta ja äänikirjan pauselle. Saatan sanoa joskus, että odota hetki, niin kuuntelen sinua pian rauhassa, jotta saan esimerkiksi suljettua äänikirjan. Sen jälkeen kuuntelen häntä ja tilanne on ohi. Minulla on hyvä olla ja lapsella on hyvä olla. Tein valinnan kuunnella siltä pohjalta, että se on minun arvojeni mukaista ja näin koin siitä myös hyviä tunteita. Samalla viestini ei ole lapselleni ristiriitainen. Toki jokaista pikaista valintaansa ei voi eikä jaksa aina arvottaa, koska se ei olisi inhimillistä, mutta tuleeko sinulle mieleen joku vastaava tilanne, jossa toimit helposti toisin, kuin arvosi itse asiassa ohjaisivat. Millaisia tunteita se sinussa herättää?

Arvot ohjaavat valintojasi oikeaan suuntaan.

Teet valintoja koko ajan ja pitkin päivää. Aina, kun huomaat jonkun valinnan aiheuttavan mielialan laskua ja huonon olon, niin pohdi sitä, että onko se arvojasi tukevaa. Voisiko valinta aiheuttaa pahan olon vain siksi, että toimit omia arvojasi vastaan. Samaa tekniikkaa voit käyttää myös asioihin, joita teet. Mille se sinusta tuntuu ja jos se aiheuttaa ikävän tunteen, niin voisiko se johtua siitä, että se ei tue arvojasi.

Esimerkiksi terveys voi olla sinulle tärkeä arvo, mutta valitset laiminlyödä sitä jatkuvasti syömällä epäterveellisesti tai laiminlyöt muutoin itseäsi. Koet siitä huonoa oloa. Oletko edes pysähtynyt ajattelemaan, että miksi sinun tulisi syödä terveellisemmin. Onko syy se, että olet nopeasti päättä olla dieetillä, ilman, että olet pohtinut sitä sen tarkemmin tai ehkäpä mielessäsi on vain jonkun toisen upea kroppa, jollaisen haluaisit myös itsellesi. Miksi? Mitä arvoa se edustaa sinulle?

Minkä vaikutuksen voitkaan saada, jos olet tehnyt hyvän pohjatyön pohtimalla omia arvojasi alkuun. Toki hyvässä pohjatyössä on paljon muutakin, mitä esimerkiksi lähdemme valmennuksessa alkuun kartoittamaan ja pohtimaan. Rakennamme kunnon kivijalkaa muutoksille, elämän eri valinnoille ja näin esimerkiksi pystyt tekemään vahvan valinnan, koska teet sen terveytesi takia. Terveys on tärkeä arvosi ja lisäksi valintasi tukee jotain muita tärkeitä arvoja, kuten omalla kohdallani esimerkiksi se tukisi sitä, että perhe on minulle tärkeä. Haluan pysyä terveenä ja tukea terveyttäni, jotta jaksan olla perheeni kanssa ja tehdä meille merkityksellisiä asioita yhdessä. Lisäksi vapaus on minulle tärkeä arvo ja tämä valinta tukee myös sitä. Vapaus on minulle vahvuutta tehdä omia päätöksiä ja oman näköistä työtä yrittäjänä, kun pidän huolta terveydestäni ja valitsen syödä minulle viisaasti, niin jaksan toteuttaa tätä arvoa paljon paremmin. Minun on varmasti helpompi siis valita paremmin ja elää näin onnellisemmin, kun teen valintoja tietoisesti arvojeni pohjalta.

Uusi vuosi on lupausten ja muutosten aikaa.

Uusi vuosi on aikaa, jolloin tehdään lupauksia ja lähdetään monesti muutoksen polulle. Mitäs jos tekisit sen tänä vuona toisin. Ei nopeaa lupausta olla syömättä enää herkkuja tai lupausta olla selkeästi vähemmän aikaa somessa. Mitäs jos tänä vuona lupaus olisi perusteellisempi ja muutos saisi kunnollisen pohjan. Voisitko luvata vaikka alkuun tarkastella myös omia arvojasi ja lähteä pohtimaan niiden toteutumista elämässäsi. Kuinka haluamasi muutos tukee tätä? Voisiko lupaus olla oikeasti onnellisempi elämä? Mitä kaikkea se pitäisi sisällään ja millaiset valinnat sinua ohjaisivat kohti onnellisempaa elämää.

Uskallan nyt rohkeasti käyttää sanaa onnellisuus, vaikka nykyään tuntuu, että ei saisi tavoitella onnea ja saati siitä puhua. Pitäisi vain suorittaa tätä kurjaa maailmantilannetta ja kokea kollektiivista kurjuutta elämässään. Se on toisen postauksen paikka, mutta voin kertoa sinulle, että sinulle on oikeus kokea onnea tänään, huomenna ja loppuelämäsi. Se ei varmasti ole keneltäkään pois eikä se, että maailmassa koettaisiin yhtä’äkkiä enemmän onnea tarkoittaisi sitä, että kaikki työt jäisivät tekemättä ja maailma pysähtyisi. Ei todellakaan, sillä onnellisuus tulee ihmisille onneksi erilaisista asioista. Onnelliset ihmiset jaksaisivat paremmin ja voimavaroja olisi runsaasti. Ehkäpä se onnellisuuden tunne leviäisi ja saisi ihmiset, jopa tekemään enemmän hyviä valintoja, jotka auttaisivat heitä ja myös muita. Tähän minä uskon, joten tavoitelkaamme onnea ihan hyvällä omatunnolla. Ihmiset pystyisivät elämään itselleen tärkeiden arvojen mukaisesti ja heille annettaisiin siihen mahdollisuus. Onni on pieniä asioita ja koostuu pienistä valinnoista, joita myös esimerkeissä toin esille.

Uuden vuoden lupaus, joka onnistuu.

Siihen uuteen vuoteen ja mahdollisiin uuden vuoden lupauksiin vielä. Olisiko nyt hyvä aika tarkastella omia arvoja ja aloittaa vuosi siten, että lähtee pikkuhiljaa toteuttamaan omien arvojen mukaista elämää. Se voi sisältää elämäntapamuutoksen kohti parempaa terveyttä tai muutoksen urallasi. Valmennus voisi olla silloin juuri sinua varten, jotta onnistut. Ei mikään pikakuuri, vaan pehmeä laskeutuminen suureen muutokseen. Perusteellinen yhdessä rakennettu kivijalka sinun uuden elämän linnaa varten.

Sinun on paljon helpompi tehdä itsellesi hyviä valintoja, kun pystyt pohjaamaan ne arvoihisi niin, että tiedostat arvosi. Arvoja on varmasti helppo listata, mutta kuinka hyvin ne toteutuvat elämässäsi. Mitkä asiat tukevat niitä parhaiten ja mistä saat juuri sitä onnen ja merkityksellisyyden tunnetta. Pystytkö auttamaan muita ja saat siitä todella suurta mielihyvää. Onko toisten auttaminen sinulle tärkeä arvo? Koetko osallistumisen ja osallisuuden tärkeäksi? Onko elämässäsi jotain, mikä tukee näitä arvoja? Vastuu on tärkeä arvo, mutta huomaat laistavasi vastuun ottamista itse, vaan huomaat sysääväsi vastuun päätöksistä, jotka koskevat elämääsi muille. Tuoko se sinulle helpotusta vai tuleeko siitä kuitenkin tunne, että et voi itse vaikuttaa riittävästi elämääsi. Arvot ovat vain yksi osa kivijalkaa, mutta tärkeä osa sitä.

Miksi arvojen pohdinta on tärkeää.

Arvoista voisi kirjoittaa kirjan ja varmasti on kirjoitettukin ja varmasti monta 🙂 Minä koen arvojen tutkimisen omassa elämässä todella tärkeäksi. Ne ovat kuin selkeitä suuntaviittoja, joiden pohjalta sinun on helppo tehdä pieniä valintoja ja päätöksiä, mutta ne auttavat myös isojen päätösten ja muutosten kanssa. Jos arvoja ei tiedosta tai niitä ei koskaan mieti, niin olet kuin laiva aalloilla, joka on täysin tuulen kuljeteltavissa. Ilman airoja, ilman purjeita tai ilman moottoria. Todennäköisesti pääset lopulta aina johonkin satamaan, mutta onko satama juuri se, jonne olisit halunnut mennä. Jos koet stressiä, tyytymättömyyttä, epätoivoa, ahdistusta ja jopa pelkoa tulevaisuudesta, niin arvojen pohtiminen voisi olla se ensimmäinen askel kohti parempia tunteita.

Laitan sinulle loppuun yhden arvo tehtävän, jolla pääset alkuun, mutta jos sinulla on tavoite muuttaa elämässäsi jotain tai tavoitella muutosta, niin suosittelen todella lämpimästi esimerkiksi omaa valmennustani. Jonkun toisen tuki ja johdattelu oikeiden oivallusten äärelle saa usein aikaan sen tavoitellun muutoksen paljon helpommin. Itsensä kehittämiseen ja omaan elämään kannattaa satsata.

Ihana Inkeri valmentaa myös onnistuneeseen muutokseen.


Minulla on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi yhden kerran My Life valmennus, joka kyllä sisältää paljon asioita ympärilleen. Saat nyt bloginlukijana siitä – 20% alennuksen koodilla ARVOT varatessasi valmennuksen tammikuun 2023 loppuun mennessä. Löydät lisää tietoa valmennuksesta tästä https://ihanainkerivalmennus1.lpages.co/mylife/

Saat myös muista valmennuksista ja valmennuspaketeista samoin – 20% alennuksen koodilla ARVOT tammikuun loppuun. Löydät valmennukset esimerkiksi verkkokaupastani Ihanan Inkerin valmennukset (holvi.com) ja lisää tietoa, joko siellä olevista linkeistä tai täältä blogini etusivulta.

Omat arvot kunniaan tehtävä.

Omat arvot kunniaan! Tänään mietimme sinun arvojasi. Mitkä arvot ohjaavat sinun elämääsi? Lisäksi se kaikkein tärkein asia!! Elätkö sinä arvojesi mukaista elämää? Toteutuvatko sinun omat tärkeät arvot arjessasi vai kenties joku muu sanelee enemmän sitä, millaista elämäsi on. Omien arvojen pohtiminen on yksi tärkeimmistä ja hyödyllisimmistä asioista, jonka voit tehdä. Aina ei riitä se, että nopeasti toteat muutaman arvon, jotka äkkiä tuntuvat tärkeiltä tai ajattelet, että todennäköisesti elät niiden mukaan, vaan haluan, että hetkeksi pysähdyt tämän asian ääreen. Siksi olenkin suunnitellut sinulle kirjoitustehtävän ja toivon, että löydät sille sopivan ajan.

Lista arvoista

Tässä on lista erilaisia arvoja kirjoitustehtävää varten, jonka ohjeistus on listan alapuolella.

Avoimuus, Hauskuus, Itsekunnioitus, Itsevarmuus, Kauneus, Kasvu,

Kunnioittaminen, Luotettavuus, Luovuus, Maine, Rohkeus, Rakkaus,

Vapaus, Perhe, Parisuhde Ystävyys Työt/opiskelu Koulutus/Itsensä

kehittäminen Harrastukset ja vapaa-aika, Hengellissyys, henkisyys,

Yhteisöllisyys/kansalaisuus, Fyysinen itsehoito, Aitous, Saavutukset,

Rehellisyys, Menestys, Merkityksellinen työ, Myötätunto, Nautinto,

Onnellisuus, Optimismi, Oikeudenmukaisuus, Osallistuminen, Palveleminen,

Päättäväisyys Pätevyys, Rauha, Varallisuus, Vastuu, Vaikuttaminen, Vakaus,

Uskonto, Uskollisuus, Uteliaisuus, Turvallisuus, Tieto, Harmonia


Valitse nyt tästä listasta (toki myös listan ulkopuolelta, jos sinulle tulee joku arvo mieleen) itsellesi viisi tärkeintä arvoa. Anna numero 1 – 10 ensin sille, että kuinka tärkeä tämä arvo on sinun elämässäsi. Anna sitten numero 1 – 10 sille, että kuinka hyvin tämä arvo toteutuu sinun nykyisessä elämässäsi. Pyydän sinua sitten kirjoittamaan ensiksi noin 20 min tutkien omia tunteistasi peilaten valitsemiisi arvoihin. Mieti tässä ensimmäisessä kirjoituksessa lähinnä sitä, että kuinka keskeisimmät arvot toteutuvat elämässäsi tällä hetkellä. Voit myös kirjoittaa ihan tilanteista, jotka sinulle tulevat mieleen jonkun arvon kohdalla. Jos et pidä kirjoittamisesta, niin voisit vaikka pohtia asiaa ääneen tai listata ajatuksia ranskalaisin viivoin. Kirjoita tänään tai toisena päivänä suunnilleen sama aika siitä, että millainen haluaisit olla ja millaista elämäsi olisi, jos kaikki nämä arvot toteutuisi elämäsi toiminnoissa. Kiinnitä huomiota siihen, että eläisit aivan täysin arvojesi mukaista elämää, jossa olisit rohkeasti ja itsevarmasti huomioinut juuri nämä itsellesi tärkeät arvot.

Toivottavasi tehtävä antaa sinulle oivalluksia ja tämä artikkeli myös. On ihan mahtavaa, että olet löytänyt blogini ja toivottavasti löydät myös valmennukseni. Elämä on täynnä toteutettavia unelmia ja onnistuneita muutoksia kohti parempaa. Onko nyt sinun vuorosi? Onko vuosi 2023 sinun vuotesi?

Ihana Inkeri via Tiina

Vastaa