Reseptit Yleinen

Pari Ihanaa Ihanan Inkerin reseptiä vauhdittamaan elämäntapamuutosta.

Kukkakaalikeitto villiyrteillä
Kukkakaalirieska

Terveyttä tukeva ruoka, joka estää matala-asteista tulehdusta. Mitä se on?

Matala-asteinen tulehdus on tila, jossa elimistöstä on pitkäaikainen tulehdus eli krooninen inflammaatio. Se ei ole varsinainen sairaus, mutta keho erittää tulehdusvälittäjä aineita. Sen syntyyn vaikuttaa ylipaino ja stressi ja se vaatii yleensä pitkän ajan, jotta hiljainen tulehdus kehittyy. Huomaan sen omassa perheessänikin, kun lapset kestävät kyllä syödä herkkuja ihan eri tavoin kuin minä. Ei heidän nivelensä ja kroppansa tule kipeäksi herkuttelun jälkeen …. vielä.

Hiljainen tulehdus näkyy usein vyötärölihavuutena (kuten itselläni on taipumus) sekä ehkä sellaisena yleisenä turvotuksena ja pöhötyksenä ihmisen kasvoissa ja koko kehossa. Yksi elämäni tärkeimpiä asioita on ollut törmätä tähän tietoon ja olenkin tutustunut siihen vuosien ajan lukemalla aiheesta kirjoja. Voin lämmöllä suositella esimerkiksi Maria Boreliuksen kirjoja sekä Antti Heikkilän kirjoja, vain pari suosikkiani mainittaakseni. Heidän lähestymistapa matala-asteiseen tulehduksen estävään ruokavalioon on hieman erilaiset ja itse olen räätälöinyt sieltä itselleni sopivan muodon. Tai oikeastaan Ihana Inkeri on. Minä nimittäin välillä unohda koko asian ja tunnen sen kyllä olossani pian.

Mielen rauhoittamisen ohella ehdottomasti tärkein asia, joka elämäntapamuutoksessani, joka tukee elämänmuutostani on siis terveellinen, ravitseva, mahdollisimman luonnollinen ruoka, joten tulen blogissani jakamaan näitä ihastuttavia ja hyvää tekeviä Ihanan Inkerin kehittämiä reseptejä usein.

Jos haluat hillitä matala-asteista tulehdusta kehossasi, niin sinun tulee nähdä hieman vaivaa sen eteen, että otat selvää asioista. Mikä tulehdusta aiheuttaa ja mikä sitä estää. Kirjaan tuohon alle listaa vältettävistä ruoka-aineista ja niistä, jotka tukevat terveyttäsi. Löydät listalta myös joitain viljoja, kuten luomukauraa sekä esimerkiksi bataattia. Minulle viljat eivät kuitenkaan sovi, joten yleensä resepteistäni niitä et löydä usein. Joskus kuitenkin syön riisiä sekä kvinoaa, mutta parhaiten itselleni sopii ruokavalio, jossa olen karsinut viljat minimiin sekä muuta hiilihydraatit. Käytännössä pyrin jatkossa syömään ei ketosti tai vhh-ruokavalion mukaan, vain todella harvoin, joten reseptit joita tulen jatkossa jakamaan ja johon elämäntapamuutokseni perustuu on ketogeeninen sekä vaihdellen vhh-ruokavalio.

Vältä näitä ruoka-aineita, jos vaan mahdollista.

Listaan tähän nyt tärkeimpiä vältettäviä ruoka-aineita. Koska haluan lähestyä asiaa vähän monipuolisemmin, niin laitan vielä sulkuihin tiedon, että mitä minä vältän suurimman osan aikaa, mutta mitä sinä voit syödä, jos haluat vain karsia tulehdusta estävät ruoka-aineet. Tiedän myös, että pelkkä kasvisruokavalio, jos sen koostaa hyvin monipuolisesti, voi olla todella hyvä eli jos koet sen omaksesi, niin saat minulta täyden kannustuksen siihen. Itselläni ei siitä ole kuitenkaan riittävästi tietoa ja kokemusta.

 • Sokeri
 • Liika gluteeni (valkoiset vehnäjauhot, leivät)
 • Einekset ja useat valmisruoat (Keto-kamun keitot ja jotkut salaatit ovat loistavia)
 • Limut, mehut ja energiajuomat. (myös toki alkoholijuomat)
 • Transrasvat eli teollisesti kuumennetut kasvirasvat, joita on paljon kekseissä, pullissa. Ei kiitos auringonkukkaöljylle yms . (Itse käytän vain oliiviöljyä, mct-öljyä ja voisin kuvitella käyttäväni esim avocadoöljyä ja muita luonnollisia pehmeitä rasvoja. Käytän myös luomuvoita aika paljon)
 • Yksinkertaisesti ultraprosessoitu ruoka… hampurilaisateriat, sipsit, karkit, pikanuudelit, keksit, pakastepitsat, valmispasteijat yms on nou, nou….

Suosi näitä ruokavaliossasi, jos haluat syödä kuin Ihana Inkeri

Kanttarelli munakas
Kanttarelli- munakas.
 • Hyviä rasvoja, kuten laadukasta oliiviöljyä, mct-öljyä, luomuvoita, gheetä, chiansiemeniä
 • Kananmunia ja EHDOTTOMASTI luomu!
 • Villikasviksia ja villiyrttejä (käy joku kurssi, että opit tunnistamaan ja käyttämään niitä monipuolisesti) Suosittelen seuraamaan Kasvien Keitaalla ryhmää facebookissa.
 • Hyviä proteiininlähteitä, kuten liha (nauta, possu, riista, kana ihan kaikkia voit syödä. Panosta laatuun ja osta vaikka suoraan tilalta. Ennemmin vähemmän, mutta laatua)
 • Mausteita monipuolisesti! Varsinkin kurkuma ja inkivääri luomuna ovat huippuhyviä tukemaan terveyttä. Ripaus mustapippuria kurkuman kanssa auttaa elimistöä hyödyntämään kurkuman terveysvaikutukset. Mutta monipuolisesti ja taas muistutan panostamaan laatuun!
 • Kalat. Itse käytän kirjolohta mahdollisuuksien mukaan joka viikko (arvokasta) ja nappaan kyllä 0mega 3 purkistakin välillä (laatu). Kalastelemme myös, joten järvikaloja syömme aina, kun mahdollista… ahven, kuha ja hauki. Myös oliiviöljyllä olevat sardiinit ja eettisesti pyydetty tonnikala on ok.
 • Kaikki kaalit ja vihreää muutenkin. Itse suosin kaalien lisäksi kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Kaikki ihanat luonnon villikasvit ja villyrtit kuten vuohenputki, voikukka, horsma, koiranputki, jättipalsami, poimulehti yms yms. Teen näistä lyhyehkön postauksen myöhemmin.
 • Juustot. Probiootteja sisältävät ruoat, kuten hapankaali, vanhan ajan täyteläinen viili, misokeitto ja joskus komputcha. (Myös jogurtit sopii ja gefir)
 • Marjoja itse syön kohtuudella, mutta voit syödä vapaasti, jos et halua noudattaa ketogeenista tai vhh-ruokavaliota. Hedelmiä kohtuudella ja kasviksia kohtuudella. Jos et ole niin herkkä hiilihydraateille kuin minä, niin voit syödä niitä vapaammin.
 • VALMISTA ITSE oikeista ruoka-aineista mahdollisimman paljon, jos vaan voit!!

Tässä lyhyesti tärkeimpiä asioita, joita Ihana Inkeri, tuo huippuvalmentajani on listannut uuteen ruokavaliooni tukemaan terveyttäni. Sitten vielä ne reseptit, jotka lupasin. Nämä ovatkin maan mainiot siksi, että teen ensin terveellisen keiton ja tähteestä ihanaa rieskaa 🙂


Kukkakaali-sosekeitto villiyrteillä.

 • 1 kpl kukkakaalia
 • Purkki ruoka & dippi koskenlaskijajuustoa
 • Kuivattuja ja tuoreita villiyrttejä
 • Suolaa

Keitä kukkakaalia suolalla maustetussa vedessä, kunnes veitsi uppoaa sulavasti kukkakaaliin ja se on sopivan kypsä. Kaada liika vesi pois (voit jättää talteen, jos keittoa tarvitsee laimentaa). Soseuta kukkakaali sauvasekoittimella ja lisää joukkoon koskenlaskija. Lisää joukkoon joko kuivattuja tai tuoreita villiyrttejä, kuten vuohenputkea, horsmaa, nokkosta tai voikukkaa. Jättipalsamin kuivattu lehti antaa hyvin valkopippurisuutta. Koristele syötävillä luonnon kukilla.

Kukkakaalirieska (tehty keiton lopusta)

 • noin 1,5 dl keittoa
 • 2 kananmunaa
 • 1 tl chian siemeniä (ei pakollinen)
 • 1,5 dl mantelijauhoa
 • 1,5 rkl psyllium
 • 1,5 tl leivinjauhetta.
 • 1 pss Grana Padano juustoraaste (muukin käy hyvin)

Sekoita munat keiton loppuun. Lisää chian siemenet. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen ja sekoita. Lisää lopuksi juustoraaste.

Levitä ympyräksi leivinpaperille ja paista 200 astettta noin 10 – 15 min, kunnes kauniin värinen. Leikkaa valmis rieska annospaloiksi esim pizzaleikkurilla. Nauti näin tai luomuvoin kera.

Ohjeet sopivat hyvin myös vhh- sekä ketoruokavalioon.

Kukkakaali rieska

Vastaa