Mielen voima Valmennus Yleinen Yrittäjyys

Tavoitteiden asettaminen toimii varmasti.

Mikä on sinä elämässäsi tavoittelet ja siintääkö silmissäsi jokin päämäärä vai ajelehditko päivästä toiseen ilman ajatusta siitä, mihin haluat päästä? Onko sinulla jopa mielessäsi ajatus siitä, että ”ihan sama, mitä yritän, kun en kuitenkaan onnistu” tai ”en minä voi tavoitella mitään, koska minulla ei ole riittävästi osaamista toteuttaa unelmiani”

Silloinkin sinulla oikeastaan on päämäärä, vaikka et sitä ehkä tietoisesti ymmärrä ja ole asettanut sinne pääsemistä tavoitteeksi. Sinulla voi pahimmillaan olla tavoitteena olla onnistumatta tai epäonnistumisen pelko estää sinua edes tavoittelemaan unelmiasi. Haluan herätellä sinua siihen, että ajatuksilla on iso merkitys siihen, millaiseen määränpäähän elämässämme saavumme ja mitä meillä on mahdollista saavuttaa.

Jos elät vaihetta, että koet saavuttaneesi elämässäsi jo kaiken tavoittelemisen arvoisen ja olet jo päämäärässäsi, niin onnittelen sinua. Silloin sinä varmasti ymmärrät, mistä minä kirjoitan ja et ole päässyt tuohon tilanteeseen ilman, että olet tietoisesti lähtenyt matkalle kohti tätä päämäärää.

Haaveilla voi, mutta ilman selkeän tavoitteen asettamista matka etenee hitaasti.

Olen omassa elämässäni sekä onnistunut ja epäonnistunut tavoitteiden asettamisessa sekä niiden saavuttamisessa. Olen onnistunut, kun olen tietoisesti määritellyt selkeän tavoitteen, mutta joskus myös muut asiat, kuten tunteet ovat johdatelleet minut nopeasti päämäärään. Yhtä usein olen epäonnistunut. Saatan mielessäni miettiä jonkun tavoitteen esimerkiksi koskien painonpudotusta tai jotakin työtehtävää, mutta en tee sitä huolella ja ajatuksella. En tee toimintasuunnitelmaa ja lisäksi tavoitteeni saattaa olla liian epämääräinen, jolloin siihen pääseminen ei onnistu. Jos jokin tavoite on pieni, niin toki siihen pääsee pienemmälläkin suunnittelulla. Jos se on yhtään sellainen, jolla koet olevan isompaa merkitystä sinun elämääsi tai hyvinvointiisi, niin asian äärelle kannattaa pysähtyä. Olen itsekin hukannut elämässäni lukemattomia vuosia vain siksi, että ”haahuilen” tavoitteiden ja unelmien parissa ilman, että teen niistä itselleni riittävän selkeitä tai tekisin kunnollisen suunnitelman sille, että pääsen varmasti päämäärään.

Hyvä suunnitelma auttaa kohti tavoitetta.

Aattamaan hoiva- ja kotipalvelut syntyi tammikuussa 2015

Kymmenkunta vuotta sitten aloin haaveilemaan yrittäjyydestä ja lopulta noin kahdeksan vuotta sitten tuli elämässä tilanne, että sen pystyi oikeasti laittamaan itselle tavoitteeksi. Tavoite oli ”minulla ja puolisollani on hoiva- ja kotipalvelu yritys, joka työllistää meidät ja antaa meille riittävän toimeentulon” Aikajana oli vuosi tai kaksi. Jotta tavoitteeseen päästiin piti lähteä laatimaan toimintasuunnitelmaa.

 1. Etsi mahdollisimman hyvä tiedon lähde, josta saamme tietoa sekä yrittäjyydestä sekä juuri tästä palvelusta, jota olimme lähdössä tuottamaan. Päädyimme yrittäjyyskurssille.
 2. Laadi kattava liiketoimintasuunnitelma, jossa kartoitimme kilpailutilanteen ja teimme SWOT-analyysin sekä laskimme palvelun kannattavuutta. Laskimme esimerkiksi, kuinka monta tuntia meidän tarvitsee tehdä asiakastyötä, jotta voimme tienata tarpeeksi elättääksemme itsemme ja perheemme.
 3. Hankimme tarvittavan alkupääoman sekä haimme starttirahan.
 4. Kartoitimme omat arvomme ja loimme yrityksellemme arvopohjan, jonka pohjalta lähdimme miettimään palvelujamme.
 5. Mietimme unelma-asiakkaamme ja sitä, että mistä löydämme riittävästi asiakkaita.
 6. Teimme markkinointisuunnitelmaa sekä materiaalia ja lähdimme toteuttamaan markkinointia.
 7. Teimme viikko/kuukausi ja vuosi suunnitelmaa siihen, kuinka etenemme, jotta pääsemme alkuperäiseen tavoitteeseen – > yritys, joka työllistää meidät ja antaa meille riittävän toimeentulon.

Tässä hyvin lyhennettynä meidän tavoite ja suunnitelma. Se oli kokonaisuudessaan aika toimiva ja pääsimme tavoitteeseen, Ongelmana oli kuitenkin se, että tavoite ei ollut aivan tarpeeksi selkeä ja kirkas mielessämme. Meille kävi nimittäin niin, että saimme kyllä markkinoinnin toimimaan ja asiakkaita, mutta niitä tulikin liikaa. Pian emme kerenneet enää itse hoitamaan yrityksen asiakkaita yksin. Emme olleet miettineet riittävän tarkasti myöskään unelma-asiakastamme, koska tarjolla oli nyt asiakkaita, jotka tarvitsivat palveluitamme jokaisena päivänä viikossa ja useamman kerran päivässä.

En ollut itse määritellyt omassa suunnitelmassa riittävän tarkasti sitä, että mitä minä haluan tehdä yrityksessä. Haluanko tehdä työtä kentällä vai olla johtaja ja esihenkilö työskennellen toimistossa. Haluammeko asiakkaaksi ikäihmisiä, aikuisia, nuoria vai perheitä. Teemmekö kotisiivousta vain hoivapalvelua. Luulimme olevamme huippuja, kun tarjosimme palveluamme ajatuksella ”että teemme mitä vain” ja niinhän me lopulta tehtiin. Piha- ja metsätöistä lääkehoitoon. Vauvan hoidosta haavanhoitoon ja mielenterveys kuontujien tukeen. Asiakaskuntamme oli lopulta ikähaarukaltaan 1kk – 100 vuotta. Lisäksi meistä tuli työnantajia, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli työllistää vain itsemme. Huh, huh… hiki tulee nykyään pelkästä ajatuksesta. Hommassa ei ollut focusta ja johtaminen oli vaikeaa, koska kyse oli kuitenkin nuoresta yrityksestä, jota pyöritti yrittäjät, jotka vasta samalla esimerkiksi opiskelivat johtamistaitoja.

Ongelma ei varmaan olisi ollut esimerkiksi laajentuminen, mutta se olisi vaatinut edes pienen pysähtymisen matkalla. Meidän olisi pitänyt pysähtyä miettimään uudestaan tavoitetta ja päämäärää. Halusimmeko laajentaa vai emmekö. Jos olisimme päätyneet siihen, että haluamme, niin olisi pitänyt pysähtyä tekemään hyvä toimintasuunnitelma, jossa olisimme taas tehneet uudet SWOT-analyysit ja laskelmat. Mikä on kannattavaa ja mikä ei. Painetta tuli monesta suunnasta. Olisi pitänyt pysähtyä miettimään uudestaan omia arvoja ja yrityksen arvoja. Me unohdimme tavoitteen ja suunnitelman tärkeyden tilanteessa, jossa se olisi pitänyt ehdottomasti tehdä ja päädyimme ajelehtimaan ilman selkeää päämäärää.

Valitettavasti tuo ajelehtiminen vei voimavaroja ja edessä siinsi mielestämme vain karikoita. Hyvällä navigoinnilla olisimme varmasti välttäneet ne ja oikeastaan vältimmekin, kun teimme totaalisen stopin ja iskimme ankkurin pohjaan. Matka jatkui lopulta kaksin, mutta matkakumppanimme arvomaailma kilpailutuksineen ei enää täysin kohdannut omia arvojamme ja lopulta edessä siinsi vielä korona niminen jäävuori.

Sen ohittaminen oli ylivoimasta, mutta alus on kyllä yhä käynnissä. Se odottaa tuon jäävuoren sulamista edestä pois ja ehkäpä se vielä lähtee siitä lipumaan kohti uusia ulapoita. Nyt sillä on ollut ainakin aikaa pysähtyä ja tehdä tarvittavia asioita ja sillä on uusi tavoitteellinen päämäärä. Virheistä ja epäonnistumisista oppii ja niistä voi olla kiitollinen, koska ne ovat usein hyviä suunnan näyttäjiä. Minulle on kuitenkin jäänyt harmittamaan se, että meillä oli oikeastaan ihan hyvä miehistö laivassa, mutta kapteenit olivat vain kokemattomuuttaan hukassa. Myös ihmisten hyvinvoinnilla ja terveydellä tehtävä hintakilpailu ei tuntunut oikealle. Haavat on kuitenkin siltä osin nuoltu kuntoon ja nyt meillä on todella paljon enemmän työkaluja lähteä kohti uusia päämääriä.

Kokemus on opettanut meille sen, että on tärkeää pysähtyä miettimään mahdollisimman tarkasti omaa tavoitettaan ja päämäärää. Toki se voi matkan varrella muuttua, mutta taas on syytä tietoisesti luoda uusi tavoite. Hyvä tavoite on sellainen, että sitä voit tarkastella matkan varrella ja se on jotenkin mitattavissa oleva. On hyvä asettaa myös välitavoitteita ja tarkastella isompaa tavoitetta aina, kun on tässä välitavoitteessa. Kun tavoite on mitattavissa oleva ja selkeästi määritelty, niin reitillä on helpompi pysyä tai reittiä korjata, jos se ei viekään haluttuun päämäärään. Varsinkin yrittämisessä tämä on tärkeää. Vaikka minulla on ollut tämä oppi takana, niin olen yhä sortunut haahuiluun, kunnes oivalsin tämän asian tärkeyden, kun tein tätä jatkuvan oppimisen matkaani opiskelujen ja kirjojen parissa. Hyvällä tavoitteen asettamisella nimittäin valjasta lampun hengeksi kutsumani voimat käyttöön avukseni, nimittäin oman alitajunnan voiman. Toimimmehan yli 90% tämän alitajunnan voimin.

Tavoitteiden asettaminen saa asiat tapahtumaan.

Viime aikoina olen todella valjastanut tätä tavoitteiden asettamista käytäntöön. Olen viljellyt sitä myös lapsiini ja puolisooni. Olen aina nostanut esille kysymyksen, että mikä sinun tavoite on asian suhteen, jos olen nähnyt läheiseni tuskailevan ongelman parissa. Meidän perheessä on alkanut tapahtumaan ihmeitä ja energian taso on noussut ihan uudelle tasolle. Meillä on jokaisella omat tavoitteet ja myös perheellä selkeitä tavoitteita, joihin pääsemisen olemme yhdessä sopineet. Negatiivisille ajatuksille ja uskomuksille ei ole tilaa, kun päämäärä on selkeä. Meillä on odottamassa palkintona upeita välitavoitteita, jotka ovat niin motivoivia, että matkaa jaksaa tehdä kuin itsestään. Emme enää istu vain haaveilemassa ja miettimässä, että mitä kummaa sitä tänään taas tekisi unelmiensa eteen, vaan hihat on kääritty ylös ja tekemisen meininki näkyy.

Ole oman elämäsi tähti

Olen tehnyt tästä oivalluksesta verkkokurssia ”Ole oman elämäsi tähti”, jonka ideana on ensin vahvistaa itsetuntoa ja auttaa löytämään omat vahvuudet ja elämän intohimot. Tämä vahvistaa pohjaa ja on kuin kivijalka talolle. Sen jälkeen lähdemme miettimään tavoitetta, joka on kuin talo tämän kivijalan päälle, kunhan se on valmis. Piirrämme muutaman työkalun avulla todella tarkan kuvauksen tästä tavoitteesta, jotta pääsemme valjastamaan lampun hengen voiman avuksemme rakentamiseen. Jotta tästä talosta tulee täydellinen, niin se vaatii todella hyvän ja huolellisen rakennussuunnitelman eli toimintasuunnitelman.

Sopivien välitavoitteiden avulla valjastamme alitajuntamme avuksemme ja saavutamme lopullisen tavoitteen. Olemme aika tarkkoja kurssilla siitä, että emme lähde ajatuksillamme ja uskomuksillamme torpedoimaan tätä upeaa rakennushanketta.

Jos sinulla on asioita mielessäsi, joita haluat lähteä tavoittelemaan ja kaipaat siihen työkaluja, joilla varmasti onnistut, niin tule mukaan. Kurssi on ennakkomyynnissä 20.11 saakka. Minkä verran sinä olisi valmis satsaamaan siihen, että saat oikeasti aikaan tuloksia ja vaikka elämänmuutoksen. https://ihanainkerivalmennus1.lpages.co/omanelamantahti/

Tee edes nämä asiat, jos haaveenasi on esimerkiksi painonpudotus, uusi työ tai vaikka ystävän tai parisuhteen löytyminen.

 • Kirjaa tavoite paperille tai sovellukseen, jota käytät.
 • Ajattele sitä mitä haluat, älä sitä mitä et halua.
 • Ajattele päämäärääsi usein ja tunne jo nyt sitä tunnette, mikä sinulla on, kun olet saavuttanut tavoitteesi.
 • Kehu itseäsi ja huomaa positiiviset muutokset.
 • Kirjaa ylös tärkeimmät stepit matkalla tavoitteeseen.
 • Valjasta alitajuntasi tekemään puolestasi töitä varsinkin yön aikaan, joten mieti päämäärääsi illalla uskoen, että olet jo perillä. Alitajuntasi auttaa sinua löytämään reitin.

Toivottavasti tapaamme joko verkkovalmennuksen tai henkilökohtaisen valmennuksen parissa <3

Löydät valmennukset etusivulta. Päivitetty 19.3.2023

<3:lla Tiina via Ihana Inkeri

Vastaa